Daar begint het weer! Ruzie om een stuk speelgoed! Voor je het weet zeg je de hele dag ‘nee’. En ben je ’s avonds doodmoe. Kan het anders? Ja !
Omgaan met een drukke groep is niet eenvoudig. Ook de kinderen hebben er zelf last van. In zo’n peutergroep bestaan kleine machtsregels tussen ‘leidertjes’ en meer ‘ondergeschikte’ peuters.
Kijken hoe peuters communiceren met lichaamstaal en gebaren, via beeldmateriaal en praktijkvoorbeelden is verhelderend. In zo’n groepje is namelijk ook al een zekere rangorde tussen peuters merkbaar. Hoe daarop te reageren, zonder al je energie te verliezen, ontdek je hier.
- Bereik meer door minder te doen.
- Speel in op je peuters in groep en geef op een positieve manier leiding.
- Stimuleer het sociaal groepsspel.
- Hoe nodig je stillere kinderen uit tot samenspel?
- Hoe beperk je agressief gedrag?
Na deze dag buig je lastig peutergedrag constructief om. Je stelt duidelijker grenzen en stimuleert sociaal gedrag. Breng je eigen concrete situatie mee en kom zo tot een praktisch stappenplan.
Deelnemers geven aan dat rust en plezier terugkeert, zowel bij hen als bij de peuters. Peuters voelen zich goed bij jou en genieten samen van een positieve groepssfeer.
Enkele reacties:
“Zo boeiend en verhelderend om ’t gedrag van de peuters in de groep op een andere manier te zien. Monique 54, leidinggevende.
Veel praktijkvoorbeelden! Dat een kleine prikkel als begeleider voor zo’n verandering in de groepssfeer zorgt! Deborah 27j
Met enkele ingrepen de rust terug in een peutergroep brengen, terwijl ik nu met mijn hoofd tegen de muur liep. Evelien 25j
“Mijn peutergroep nu? Voor sfeer en gezelligheid een dikke 9!” Berthe 48j
“Ik weet wat ik vooral niet meer ga doen, omdat het toch geen zin heeft. Dat wist ik wel maar ik had geen idee hoe ’t anders kon. Nu wel”. Francine 38 j, onthaalouder.